Kas vyko

Paskaita „Sintetinė biologija: ar valgytum mėsą, užaugintą laboratorijoje?”

2023 08 24

Sintetinė biologija, revoliucinė sritis, jungianti biologiją ir inžineriją, kėlė bangas mokslo bendruomenėje. Taikydama genetiškai modifikuotus organizmus, sintetinė biologija kelia intriguojančius etinius klausimus, kurie patraukė visuomenės dėmesį. Viena iš sintetinės biologijos sričių, kuri sulaukė didelio susidomėjimo, yra ląstelių žemdirbystė, kuri siūlo galimą problemų, susijusių su tradicine gyvulininkyste, sprendimą.

Sintetinė biologija, savo esme, sujungia biologijos ir inžinerijos principus, kad sukurtų ir konstruotų naujas biologines dalis, prietaisus ir sistemas. Jis panaudoja žinias ir įrankius iš įvairių mokslo disciplinų, kad sukurtų organizmus su naujomis funkcijomis. Šis tarpdisciplininis požiūris atvėrė kelią novatoriškai pažangai tokiose srityse kaip medicina, žemės ūkis ir aplinkos apsauga.

„Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda, žymi didžiausio pasaulyje sintetinės biologijos konkurso dalyvė, pirmauja skatinant supratimą ir dialogą apie sintetinę biologiją. Rugpjūčio 24 d. savo edukacine veikla jie siekė atskleisti šios srities subtilybes ir ištirti bioetines pasekmes, susijusias su jos taikymu. Bibliotekos Mokymų ir edukacijų erdvėje (IV a.) vykusi paskaita „Sintetinė biologija: ar valgytum mėsą, užaugintą laboratorijoje?” leido pažvelgti į sintetinę biologiją pro iGEM komandos akis.

Tradicinė gyvulininkystės praktika, tokia kaip gyvulių auginimas mėsai ir odai, jau seniai buvo siejama su daugybe iššūkių. Tai apima žemės naudojimą, šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, biologinės įvairovės nykimą, zoonozines ligas ir atsparumą antibiotikams. Ląstelinis žemės ūkis, sintetinės biologijos poskyris, siūlo daug žadančią alternatyvą auginant gyvūnų ląsteles kontroliuojamoje aplinkoje, vadinamoje bioreaktoriais, gaminant tokius produktus kaip mėsa ir oda.

Ląsteliniame žemės ūkyje auginama mėsa tapo revoliucine koncepcija. Kultivuodami mėsos ląsteles, mokslininkai gali pagaminti aukštos kokybės mėsą be tradicinio gyvulių auginimo. Šis metodas suteikia galimybę spręsti aplinkos, etikos ir sveikatos problemas, susijusias su įprastine mėsos gamyba.

Vienas iš pagrindinių auginamos mėsos privalumų yra žymiai mažesnis jos poveikis aplinkai, palyginti su įprastai gaminama mėsa. Pavyzdžiui, auginamai jautienai reikia 95 % mažiau žemės ir išmeta 74–87% mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Šis žemės naudojimo mažinimas padeda sušvelninti biologinės įvairovės nykimą, kurį sukelia miškų naikinimas ir buveinių naikinimas. Be to, labai sumažėjęs šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis prisideda prie kovos su klimato kaita, kuri yra neatidėliotina pasaulinė problema.

Be naudos aplinkai, auginama mėsa taip pat pašalina tam tikrą pavojų sveikatai, susijusį su tradicine gyvulininkyste. Zoonozinės ligos, kuriomis gyvūnai gali užsikrėsti žmones, kelia didelę grėsmę visuomenės sveikatai. Sumažėjus priklausomybei nuo gyvulių auginimo, auginama mėsa sumažina zoonozinių ligų protrūkių tikimybę ir užtikrina saugesnį maisto tiekimą vartotojams.

Nepaisant daugybės auginamos mėsos privalumų, jos prieinamumas Lietuvos parduotuvėse yra neįmanomas. Keletas veiksnių prisideda prie lėto šios naujoviškos technologijos pritaikymo.

Kultūrinės mėsos gamyba apima sudėtingus procesus, kuriuos reikia nuolat optimizuoti ir tobulinti. Augintos mėsos gamybos mastelio mastas ir ekonomiškumas vis dar yra sritys, kuriose reikia didelių tyrimų ir plėtros. Bioreaktoriaus projektavimo, ląstelių auginimo metodų ir ląstelių augimo terpės formulavimo naujovės yra būtinos, kad auginamos mėsos gamyba būtų komerciškai perspektyvi.

Norint pateikti į rinką auginamą mėsą, būtina sukurti atitinkamą reguliavimo sistemą. Užauginta mėsa, kaip naujas maisto produktas, turi būti kruopščiai įvertintas saugos ir gauti teisės aktų patvirtinimą, kad ją būtų galima parduoti vartotojams. Sukūrus tvirtus ir skaidrius reglamentus tiek vartotojams, tiek pramonės suinteresuotosioms šalims bus suteiktas būtinas patikinimas.

Visuomenės suvokimas taip pat vaidina lemiamą vaidmenį priimant auginamą mėsą. Visuomenės švietimas apie auginamos mėsos naudą ir saugą, problemų sprendimas ir atviro dialogo skatinimas yra gyvybiškai svarbūs norint sukurti pasitikėjimą ir užtikrinti sėkmingą jos integraciją į maisto sistemą.

Sintetinė biologija, kurios taikymas ląstelių žemės ūkyje turi didžiulį potencialą pakeisti mėsos gamybos ir vartojimo būdą. Išauginta mėsa yra tvarus ir etiškas sprendimas aplinkos, sveikatos ir etikos iššūkiams, susijusiems su tradicine gyvulininkyste. Tačiau norint, kad auginama mėsa būtų plačiai prieinama, reikia įveikti keletą kliūčių, įskaitant technologijų pažangą, reguliavimo sistemas, finansavimą ir visuomenės suvokimą.

Kadangi ir toliau tyrinėjame sintetinės biologijos galimybes, būtina įsitraukti į pagrįstas diskusijas ir bendradarbiauti įvairiose disciplinose, kad sukurtume ateitį, kurioje auginama mėsa gali atlikti svarbų vaidmenį kuriant tvaresnę ir gailestingesnę maisto sistemą.